Ποιά είναι τα βασικά αρώματα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα των Γάλλων Αρωματοποιών οι βασικές κατηγορίες αρωμάτων είναι:

Εσπερίδες

Με τον όρο αυτόν εννοούμε αιθέρια έλαια που παίρνουμε από φρούτα όπως το περγαμόντο, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το λεμόνι και το λεγόμενο νερολί που σχετίζεται με το νεράντζι. Είναι η κατηγορία από όπου προέκυψαν και οι πρώτες «κολόνιες», με βασικά συστατικά από αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών. (Νερό Κολονίας βάφτισε το άρωμά του ένας Ιταλός, ο Farina, το 1709 από ευγνωμοσύνη για την πόλη που του επέτρεψε να αναδειχθεί σε προμηθευτή πολλών βασιλικών οικογενειών.)

Φλοράλ

Εδώ έχουμε τα αιθέρια έλαια που παίρνουμε από διάφορα λουλούδια: γιασεμί, τριαντάφυλλο, μιγκέ, βιολέτα, νάρκισσο, λεβάντα. Εννοείται ότι αυτά πλέον μπορούμε να τα έχουμε στη διάθεσή μας και με τεχνητό τρόπο.

Φουζέρ

Στα γαλλικά «φουζέρ» σημαίνει φτέρη αλλά πρόκειται απλά για μια γαλλική φαντασιακή παρέκβαση. Περιλαμβάνει στην πραγματικότητα αρωματικές ουσίες βγαλμένες από ήλεκτρο, βανίλια, πιπέρι και άλλα μπαχαρικά.

Συπρε

Ναι, το 1917, ένας διάσημος γάλλος αρωματοποιός, ο Φρανσουά Κοτί, ονόμασε ένα άρωμά του έτσι και η επιτυχία του έδωσε τον τίτλο και για μια ολόκληρη κατηγορία αρωματικών ουσιών που περιλαμβάνουν το πατσουλί, εξωτικά φρούτα, θυμάρι, κορίανδρο, κορόμηλο και διάφορες αλδεΰδες παρασκευασμένες με τεχνητό τρόπο.

Ξυλώδεις

Εδώ έχουμε κέδρο, πεύκο, σανδαλόξυλο, κανέλα, μυρτιά και άλλες ουσίες που δίνουν στην κατηγορία αυτή συνήθως έντονο πράσινο χρώμα.

Δέρμα

Προσπαθεί να μιμηθεί την οσμή από δέρμα, καμένα ξύλα και καπνό.

Ανατολίτικες (Αμπρέ)

Ουσίες από ζώα όπως είναι ο μόσχος, ανακατεμένες με ουσίες από άλλες κατηγορίες όπως βανίλια, λάβδανο, μπαχαρικά.

Οι φωτογραφίες των αρωμάτων είναι ενδεικτικές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σκοπός της χρήσης τους είναι η διευκόλυνση της επιλογής σας. Τα αρώματά μας είναι μη τυποποιημένα και συσκευάζονται σε δικά μας μπουκάλια και όχι στην τυποποιημένη συσκευασία. Απόρριψη